MPSE Facebook Display

 

Introductie

In Letland hebben ze een heel eenvoudige manier bedacht om met één houtblok een vuur te maken om op te koken. De truc is om een gat in de stam maken. Dat werkt vervolgens als een schoorsteen. Het vuur zal de binnenkant van de boomstam verbranden en zo kunt u lang bovenop het blok koken zonder voortdurend op het vuur te moeten letten. Eenvoudig en effectief....

Hoe werkt een Lets vuur?

Je maakt een gat in een boomstam en een klein gaatje aan de zijkant. Nadat je een klein vuurtje op de bodem hebt gemaakt, zal de binnenkant van het blok beginnen te branden. De tunnel werkt als een schoorsteen. Omdat de verwarmde lucht naar boven gaat, zal er in de tunnel een luchtstroom ontstaan. Er wordt nieuwe zuurstof aangezogen door het gat aan de zijkant dat het vuur voedt. Wanneer de Letse boomstam goed werkt zullen de vlammen uit de schoorsteen komen en zo gebruikt worden om op te koken. Grote voordelen van een Lets vuur zijn:

 • Bij het verbranden hoef je geen hout meer toe te voegen, het is zelf-onderhoudend;
 • Het vuur zit in het houtblok en verliest nauwelijks warmte via de zijkant;

Hoe maak ik een Lets vuur?

 1. Het klieven van de stam
  Neem de stam van ca. 30cm x 20cm diameter uit niet al te hard en volledig droog hout. Het beste hout is grenen (pinus), spar (pikea), berk (betula). Zachtere houtsoorten (zoals wilg, kalk of hazelaar) zullen sneller verbranden en zijn daardoor minder geschikt. Hardere houtsoorten zullen uit zichzelf niet zo goed branden en moet voortdurend worden aangeblazen.
  Splijt de stam van boven af in 4 gelijke delen (90 graden), zodat de binnenhoeken van de delen ongeveer gelijk zijn.[foto 1]. Probeer ze één keer in te klieven, zodat je 'schone' sneden hebt. Van elk van de onderdelen verwijder je de binnenste hoek, zodat als je alle onderdelen weer in elkaar zet, er een gat in 
  het midden van de stam zal ontstaan van een diameter van ca. 7 tot 10 cm [foto 2].
  Tussen twee van de vier delen snijdof hak je aan de onderzijde een beetje af, zodat er een gat ontstaat van buiten naar binnen [foto 4]. Plaats daarna alle delen weer als een boomstam in elkaar en bevestig ze met twee stukken ijzerdraad (boven- en onderkant en bovenkant).
  bodem). [foto 4].

 2. Het aansteken van het Lets vuur
  Zoals je kunt zien, heb je een schoorsteen gemaakt en aan de onderkant een gaatje voor de zuurstof. Start een vuur met kleine stukjes hout (op een tegel of zanderige ondergrond) en plaats de boomstam er bovenop. Blaas tot de binnenkant van het houtblok begint te branden [foto 5]. Bedek de zijkanten met wat grond of mos zodat er alleen zuurstof wordt aangezogen via het gat onderaan. Als het vuur dooft, vul het dan van bovenaf met nieuw hout. Je zult zien dat de binnenkant van het houtblok zal beginnen te branden en blijft branden als gevolg van het schoorsteen effect. Het is niet langer nodig om het vuur te vullen met klein hout, want het zal vanzelf doorgaan. De vlammen zullen boven uit de schoorsteen komen [foto 6].

 3. Gebruik van de Lets vuur
  Als het Letse vuur goed brandt, plaats er dan twee / vier tentharingen op [foto 7] en plaats een blikje met water boven de schoorsteen om thee of soep van te maken. Je kunt ook spijkers gebruiken [foto 8], hamer de spijkers in de boomstammen voordat u het vuur aansteekt. Let op dat u de spijkers niet te dicht bij het schoorsteengat plaatst. Door de verbranding van binnenuit zullen de spijkers eerder de steun verliezen en je blik met water / voedsel zal vallen.

Veiligheid

 • Zorg ervoor dat er zowel een emmer water als een blusdeken aanwezig zijn;
 • Let goed op de deelnemers wanneer ze een bijl gebruiken. Het beste is om een speciale plek te maken om te hakken.
 • Laat de bijl nooit op de grond liggen. 
 • Als het Letse vuur te lang brandt, zal de stam volledig naar de zijkant doorbranden. Dit is gevaarlijk omdat er dan brandende delen kunnen vallen;
 • Wees voorzichtig met ontvlambare kleding (polyester, fleece, enz.) en ontvlambare materialen op de
  ondergrond.

Tips en tricks

 • Wanneer er veel wind staat helpt het om het blok onderaan een paar centimeter in te graven;
 • Wanneer het vuur te hoog is, kunt u het gat in de zijkant afdekken met mos om het vuur te laten zakken;
 • Als je klaar bent, kun je het vuur gemakkelijk blussen door alle gaten met mos te bedekken; 
  Dan kunt u het Lets vuur opnieuw gebruiken.