MPSE Facebook Display

 

Introductie

Als je kampeert, zul je op een bepaald moment van de dag honger krijgen. Natuurlijk bereiden scouts hun eten op hun eigen (hout)vuur. Je kunt een heel groot kampvuur gebruiken voor het bereiden van het eten. Hoewel grote kampvuren echt cool zijn, kost het ook veel moeite. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je avondeten of koffie te bereiden. En bovendien op een efficiëntere manier. Als je niet veel hout wilt gebruiken, gebruik dan een blikbrander. Met slechts twee blikken en een handvol hout kun je een hele maaltijd bereiden.

Hoe werkt een blikbrander?

Een blikbrander is een manier om met een beetje vuur houtgas te maken. Dit houtgas is veel efficiënter dan houtvuur en maakt dat je minder hout nodig hebt dan normaal om bijvoorbeeld wat water te koken. Door het vuur in het buitenste blikje wordt het binnenste blikje opgewarmd. Voor het vuur zijn alle drie de delen van de vuurdriehoek (brandstof, zuurstof en warmte) nodig. Maar er zit weinig tot geen zuurstof tussen de spaanders in het binnenste blikje omdat het vuur in het buitenste blikje brandt en alles opneemt of omhoog duwt. Dus, ondanks de hitte, zullen de chips niet verbranden. Het proces wat zal gebeuren is 'vergassing', de chips zullen in gas veranderen in plaats van te verbranden. Dit houtgas gaat omhoog en wordt bovenop het binnenste blikje aangestoken door de vlammen van het vuur in het buitenste blikje. De gasvlam is heter en efficiënter dan de vlammen die uit het brandende hout komen.

Hoe maak ik een blikbrander?

Stap 1: maken van de blikbrander

1. Neem een groot en een klein blikje [foto 1].
2. Maak een gat in de bodem van het grote blik, dit wordt gebruikt om het vuur te maken.
3. Bevestig de stukken ijzerdraad op het kleine blikje zodat het kleine blikje in het grote blikje kan hangen zonder de bodem van het grote blikje aan te raken [foto 2].

Stap 2: werken met de blikbrander

1. Verzamel voldoende hout zodat de blikbrander een tijdje kan branden;
2. Maak een vuur in het grote blik [foto 3];
3. Als het vuur goed brandt, vul het blikje dan voor de helft met houtsnippers van hard hout [foto 4] en hang het in het grote blik;
4. Ga door met het toevoegen van hout en hou het vuur aan de gang;
5. Wanneer het blikje opwarmt, begint het vergassingsproces: er komt dikke rook uit de hoursnippers; 
6. Als het gas opkomt zal het worden ontstoken door de vlammen van het vuur in het grote blik [foto 5 en 6];
7. Vul het blikje bij als je ziet dat alle houtsnippers in as zijn veranderd.

Stap 3: gebruik het blikjesfornuis om te koken

1. Plaats een grill of wat tentharingen op het grote blik.
2. Zet er een pot of blik op

Veiligheid

  • Zorg ervoor dat er zowel een emmer water als een branddeken aanwezig zijn;
  • Wees voorzichtig met brandbare kleding (polyester, fleece, enz.) en brandbare materialen op de grond;
  • De pennen zijn niet erg stevig, dus zorg ervoor dat de ondergrond recht is en dat het blikje met het water stabiel en stevig op de pennen staat;
  • Pas op voor vallende blikken met kokend water;
  • Vertel de deelnemers dat de rook en de blikken erg heet zijn.