MPSE Facebook Display

Sociale veiligheid

Wij vinden het belangrijk dat leden de MPSE in een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende scoutingactiviteiten kunnen doen. Op deze pagina de informatie over hoe wij binnen onze plusscoutkring  en tijdens onze (externe) activiteiten de sociale veiligheid organiseren en handhaven. Uitgangspunt is de gedragscode van Scouting Nederland.

Wat is sociale veiligheid?

Sociale veiligheid bij de MPSE betekent dat leden en deelnemers aan onze workshops zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag.

Gedragscode

In de al genoemde gedragscode van Scouting Nederland staat wat wel en niet gewenst is in de omgang tussen vrijwilligers en jeugdleden. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze groep vervult, te worden onderschreven.

Nieuwe vrijwilligers

Nieuwe vrijwilligers of mensen die de groep willen ondersteunen hebben altijd eerst een oriënterend gesprek met onze voorzitter (of plaatsvervanger). Indien relevant worden daarbij referenties opgevraagd. Daarna volgt een proefperiode van minimaal drie bijeenkomsten. De MPSE raad stemt uiteindelijk over de aanname van nieuwe leden. Bij positieve uitkomst wordt een nieuwe vrijwilliger ingeschreven in de landelijke Scouting adminstratie en wordt o.a. ook een VOG  aangevraagd (zie hierna).

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die wij getroffen hebben om genomen hebben om een veilige omgeving te bieden zowel binnen onze groep als bij externe activiteiten. Al onze leden (ongeacht of zij wel of niet met jeugdleden omgaan) zijn VOG-plichtig.

Calamiteiten

Niet alleen grensoverschrijdend gedrag, maar ook een ongeluk of een sterfgeval zijn calamiteiten. De kernteamleden staan bij calamiteiten graag voor de leden klaar. Het kernteam is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vertrouwenspersoon

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze kernteamleden je graag te hulp. Ook kun je altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.

Meer informatie over het Landelijk opvangteam is hier te lezen.

Wijzigingen

De MPSE behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan te brengen in dit artikel. Het verdient aanbeveling om dit artikel voor deelname aan onze activiteiten te raadplegen, zodat je van de wijzigingen op de hoogte bent.

Meer informatie?

– de gedragscode van Scouting Nederland
– meer info van Scouting Nederland