HIT Kamp
De MPSE komt oorspronkelijk voort uit een HIT kamp. Na de avonturenexpeditie in 1997 en daarna 3 jaar stookkamp in HIT Mook besloten Wolf en Panter dat we een eigen HIT op wilden zetten waarbij de nadruk zou komen te liggen op echte survival, niet lopen / abseilen / klimmen maar overlevingstechnieken met de nadruk op de technieken en creativiteit. De Bushcraft zogezegd. De technieken en interesse is bij ons gekomen door de Waldshule, een instructiekamp door Tsjechische Scouts, georganiseerd door Scouting Overijssel. In 2001 hebben we Most Primitive Scouting Experience opgezet als HIT kamp in Mook. De eigenlijke naam was MPE maar omdat dit te weinig Scouting binding had (en de domein al bezet was) hebben we het MPSE gedoopt. Een belangrijke toegevoegde waarde aan dit HIT kamp was het feit dat wij een internationaal karakter wilden meegeven, getuigen staf en deelnemers uit zowel Tsjechië als Ierland. Dit internationale gevoel is sindsdien een belangrijke peiler van de MPSE…
Eerste activiteit: Scout-In 2003
Voor de Scout-In2003 zijn twee van het HIT team gevraagd om een kleine workshop ‘vuurmaken met vuurstenen’ te organiseren. Beer en ik togen, bewapend met 3 vuursteenijzers en een paar vuurstenen (alles privé materiaal en meer hadden we ook nog niet). We stonden in een hoekje van het grote veld en hadden ruimte voor ca. 10 man en kwamen al na een uur erachter dat er wel 100 man om ons heen stond. Toen we op een gegeven moment iedereen hadden weggestuurd om ruimte te krijgen duurde het nog geen 10 minuten of weer was het zwart van de mensen. Dit was voor ons het duidelijke signaal dat er binnen Scouting behoefte was aan deze primitieve technieken. In de tijd dat Scouting steeds meer om computers en GPS begon te draaien was de behoefte om 'back 2 basic' te gaan enorm, en vooral een behoefte aan kennis. Want al deze kennis, waarvan de buitenwacht Scouting om roemt, blijkt na intern onderzoek veelal verdwenen… onze taak was geboren.
NJ 2004: start als onofficiële groep
Na een aantal HIT kampen is de club mensen, inmiddels uitgegroeid tot een man of 6, gevraagd voor een ticket activiteit tijdens de NJ2004. Dit was het moment dat we besloten onszelf een naam te geven als club hoewel we feitelijk geen enkele status hadden en allemaal via onze eigen groep Scoutinglid waren. We hebben de naam van ons kamp als naam van het team genomen: MPSE. Omdat we een ‘gezicht’ wilden hebben bij NJ2004 èn een website wilden optuigen hebben we een logo ontwikkeld. Hierin zitten de letters MPSE alsook de oude lelie (omdat we vinden dat deze technieken teruggaan op de oorsprong en traditie van Scouting) en een hand die een featherstick maakt, een ultieme vuuraanmaker en veelgebruikt in de Bushcraft.
Eerste officiële status: team kamperen
Na de NJ werden we benaderd door LBT Buitenleven om het Team Kamperen op te zetten. Naast het Team N&M was altijd het idee geweest dat er een eigen team zou komen t.b.v. kamperen en kampeertechnieken. Als groep vanuit de HIT zijn we in deze klus gestapt om als Team Kamperen een officiële status te krijgen en zodoende aan de slag te kunnen met ons doel: trainingen en workshops op het gebied van allerlei primitieve technieken. Het heeft even geduurd maar pas in 2006 hadden wij ons Team Kamperen logo rond. Hierin het oude Scouting Nederland teken, wederom als verwijzing naar de oude technieken en de traditie, en een tentje voor het Team Kamperen. Vanuit Team Kamperen hebben we o.a. de opening gedaan van de Scout-In 2005 (in het thema 100 jaar Scouting) en diverse regionale activiteiten, zowel met staf als jeugdleden.
WJ2007: strubbelingen…
Na heel wat zwoegen was het ons gelukt om met een kleine club een activiteit op de WJ in Engeland op te mogen zetten, een inloop activiteit op het Energize Field. Echter, vlak voor deze WJ werd bekend dat het hele LBT systeem overboord zouden worden gegooid waarmee wij als Team Kamperen niet alleen zomaar op straat stonden maar tevens ook onze status als groep kwijt waren. Het is ons gelukt om vlak vóór de WJ en nieuw logo te ontwerpen en wederom onze vertrouwde naam weer op te pakken: de MPSE. Deze keer niet meer met de feather stick maar met een vuurtje in de voorgrond: kernachtiger, duidelijker en basaler. Met dit logo hebben wij een spandoek en vlag gemaakt en zijn we naar de WJ gegaan. Ook daar bleek de vraag naar Scoutingtechnieken enorm: op het hele terrein bleken wij de enige die vuur mochten stoken, één van de twee activiteiten waar gepionierd was en de enige activiteit waar iets met Scoutingtechnieken werd gedaan… met maar plek voor 60 man hebben wij het continu smoordruk gehad en waren wij decor van menig filmploeg en bezoek van hoogwaardigheidsbekleder als de Koning van Zweden.
Na de WJ pakt de MPSE door
De WJ in 2007 betekende de start van jaarlijks internationale kampen waar wij werden gevraagd voor primitieve activiteiten. In 2008 de Ierland Jamboree en tegelijk NJ2008, in 2009 de Roverway in IJsland en aansluitend de Flamboree in Vlaanderen. 2010 stond in het teken van de World Moot in Kenia en tegelijk JubJan100 en de hele club nam deel aan een grote activiteit op de Main Plaza bij de WJ in Zweden. Daarnaast ligt de focus inmiddels alleen nog maar op het trainen van staf en niet meer activiteiten met jeugdleden. De HIT wordt al jaren niet meer gedaan maar we zijn aanwezig op diverse regionale en nationale activiteiten met workshops en trainingen. Het huidige logo stamt af van 2008 waarbij het is ontworpen, op basis van het 2007 logo, door de ontwerper van alle logo’s van de Ierland Jamboree. Het vuurtje is gestileerder geworden en van de hele naam zijn alleen nog maar de letters MPSE overgebleven….
Want veelal is de MPSE bekender geworden dan … de Most Primitive Souting Experience…
Logo 2010 - THEMA BADGE WORLD MOOT KENIA